četrtek, 30. junij 2011

KOMPENZACIJA KOMPENZACIJA :)

Vsakič ko grem po Slovenski, Dunajski, po Miklošičevi, po Nazorjevi, mimo Maxija, Foculusa . . . me preganja vonj po topljenem in zapečenem siru . . . važno, da je mastno in slastno. Burek in pica manijak kot sem (zmaga pica burek v Olimpiji in mesni burek v pekarnici v Šentvidu), po drugi strani pa zagovarjam kvalitetno domačo hrano, zato kompenziram z doma spacanimi zadevščinami kot je bila današnja pica iz polente.





Potrebujemo (nisem pisala količin – prilagodite jih lastnim željam in potrebam):

polento

olivno olje

čebulo, česen

pelate ali svež paradižnik

začimbe: bazilika, šetraj, peteršilj, sol

nekaj za gor dat: jaz sem uporabila tuno, koruzo, bučko, papriko

sir


Pripravimo pa takole:

V osoljenem kropu po navodilih skuhamo gosto polento.

Pekač naoljimo z olivnim oljem in po njem polento razprostremo.

Na olju prepražimo čebulo, dodamo narezane pelate/paradižnik in česen, začinimo ter dušimo nekje 5 min. Paradižnikovo omako polijemo po polenti ter nanjo, tako kot na pico, naložimo dobrote. Vse skupaj dobro potresemo s sirom .

Pečemo v pečici ogreti na 220 °C cca. 15 min.

Dober tek brez slabe vesti ;)

sreda, 29. junij 2011

Rižev pudnik

Danes proslavljam!
Še 2 uri in moj cimer, čigar smisel za čistočo me je oz. me še spavlja ob pamet, odhaja.
Zato sem si privoščila tale rižev pudnik iz knjige Fine Cooking.
Kljub preprostim sestavinam vzame sicer kar nekaj časa in je izredno dobra vadba za zapestja, ampak je zelo zelo vreden truda :)

Potrebujemo:

1 l mleka

1 dcl belega riža

6 žlic sladkorja

1 cimetovo palčko

semena enega stroka vanilije ali vanilijevo esenco

2 rumenjaka

Mešamo pa takole:

V posodo, ki se »ne prijema rada« in smo jo splahnili z mrzlo vodo, nalijemo 8 dcl mleka, dodamo opran riž, sladkor, vanilijina semena in cimetovo palčko. Kuhamo in občasno premešamo dokler ne zavre, nato pa pri zmernem ognju z leseno kuhalnico mešamo 25 minut oz. dokler se riž ne zmehča. Posodo odstavimo.

Rumenjaka gladko umešamo. Dodamo 2 dcl v mleku kuhanega riža in premešamo. Vrnemo jajčno zmes v preostali riž in dolijemo preostanek mleka (2 dcl). Zmes dobro premešamo in jo postavimo nazaj na kuhalnik, mešamo dokler ne zavre in jo nato brbotajočo pri zmernem ognju mešamo še 2 minuti.

Rižev pudnik odstavimo in takoj pokrijemo s plastično vrečko ali folijo za živila (dobro mora tesniti in brez skrbi, ko se bo ohladila, jo boste brez problema odstranili s posode) ter ohladimo v vodni kopeli. Iz ohlajenega pudnika ostranimo cimetovo palčko in semena ter ga nalijemo v posodice. Posodice pokrijemo s plastičnim ovojem in pred serviranjem hladimo v hladilniku najmanj 3 ure.

P.S. kdorkoli ugotovi v kateri knjigi sem našla izraz »pudnik«, mu spečem limonino pito . . .


. . . recept sledi kmalu :)

ponedeljek, 20. junij 2011

Drobnjak.


NAMAZ Z DROBNJAKOM in MLADO ČEBULO


Zmešam:
smetanov namaz
cottage cheese
3 žlice skute
nasekljana mlada čebula in drobnjak
rdeča paprika
poper
zeliščna sol

Jutri za malčko v službi.
Prej bom pa tole na repeat poslušala...

sreda, 15. junij 2011

So ljudje, ki tehtajo in so ljudje, ki mesijo

Sem se razvadila dobro jest in vsak kruh mi ni dovolj dober. Tudi moj želodec je postal občutljiv. Neverjetno je, kako vedno znova zazna »prazne grižljaje«, ki jih ponujajo pekarne tipa 24/7, in požene mojo prebavo s svetlobno hitrostjo.


Kruh, ki pride izpod rok sosede, mami, tet, stare mame, vedno bolj cenim in okusnejši mi je. Mogoče k temu doda še dejstvo, da če imaš domačo moko, domače orehe, domače mleko, domače olje . . . veš, da zadeva preprosto mora biti dobra. Tako sem se ob opazovanju babice in njenih spretnih rok, ki so ustvarjale čudovite hlebce v mentrgi in krušni peči, že zgodaj naučila zamesiti kruh.

Meni najljubši je ajdov z orehi. Da ne bom pisala postopka – recept na Kulinariki je pravzaprav identičen mojemu. Tudi količine tu so dobro napisane, samo da se jih jaz pač ne držim čisto. Ampak mesim in kombiniram kot imam sestavine in kakor se moji dlani zazdi. Čar kruha je v tem, da imaš nek koncept, ki ga modeliraš in večkrat ko mesiš, bolj veš kakšno hočeš da testo je oz. kakšno bi moralo biti. In kruh je temu primerno vedno boljši.
Peka, še posebej kruha, je ena izmed tistih zadev, kjer se mi zdi, da ne morem zafrknit. Nekako intuitivno vedno vem, kaj moram storiti in vedno bo prav, čeprav bo narobe ali ne ravno najboljše. Občutek, ki ga drugače v življenju pogrešam. Ker se zgubljam med nepotrebnimi podatki, informacijami, čustvenimi in drugimi impulzi. Pogosto me nekaj zmede, vedno me nekaj blokira in sama sebi se nikoli ne zdim zares iskrena. Pri peki je vse logično, naravno, tudi če so komplikacije, jih pravzaprav ni . . . je moja najboljša metoda praznjenja glave.
In ja, vsaka jed je okusnejša, če imaš pri pripravi v mislih nekoga, ki ti veliko pomeni . . .

sobota, 4. junij 2011

Mlada čebula.

Za današnje kosilo me je navdihnil recept iz zadnje Odprte kuhinje. Malo sem ga posvojila...

PIŠČANČJE ROLADE Z MLADO ČEBULO ter MLADIM in STARIM KROMPIRJEM.

Potrebščine:
Mlad (in star) krompir, piščančji zrezki, mlada čebula, bučka, por, paprika, sir, pršut.
Olivno olje, česen, sol, poper, različne začimbe.


Piščančji zrezki naj počivajo eno do dve uri marinirani v olivnem olju, česnu, mešanici mediteranskih začimb, popru in zeliščni soli.


Krompir sem solila, naoljila in dala v pečico na 200 stopinj 25 minut pred vsem drugim.



Medtem sem narezala mlado čebulo, bučko, por, rdečo papriko in sir.



Na zrezke sem položila rezino pršuta, kos sira, bučke in mlado čebulo, zavila in utrdila z zobotrebci. Papriko, por in preostale bučke sem solila in (po 25 minutah) vse skupaj dodala v pekač.
Pekla sem še približno 40 minut.


Izkustvo
Mmmm, sočno in dobro!
Edina pripomba - krompir in zelenjavo sem premalo solila ampak to je zdravo:)

Razmišljanje
Če imaš velike krožnike imaš večje porcije in veliko več poješ.
Pri nas imamo velike in ugotavljam, da ko kje drugje jem z manjših, po porciji na manjšem (=normalnem) krožniku bi še ful lahko pojedla. Manjše krožnike rabimo! Al sm pa samu požrešna.