četrtek, 10. november 2011

Za silikon!

Nisem vedla, da mi je všeč, dokler ga včeraj nisem probala. 
In odtlej vse zasluge dobri jogurtovi piti pripisujem njemu!
Sj na prvi pogled ni nč posebnga (razn, da stoji pokonc, tud če je prazn)


Za njegov prvič se je spoznal z jogurtovo pito,
ki je super stvar za porabo pretečenih jogurtov, ki jih noben noče pojest.

Sestavine za testo:
naribana limonina lupina
ščepec soli
1 vrečka pecilnega praška
25 dag gladke moke
10 dag sladkorja
4 jajčni rumenjaki
15 dag margarine za peko

in za kremo:
15 dag sladkorja
1 vrečka vanilijevega sladkorja
5 jedilnih žlic moke
0,5  lončka kisle smetane3
lončke navadnega jogurta
4 jajčni beljaki 

Zmešamo najprej sestavine za testo - moko, sol, pecilni prašek, na koščke nadrobljeno margarino.
Dodamo še rumenjake, sladkor in naribano lupinco in iz tega zgnetemo testo.
Malo več kot pol ga damo počivat za 30 minut v hladilnik, ostalo pa v zmrzovalnik.

Vmes naredimo kremo, kjer pa tudi ni nobene posebne umetnosti.
Zmešamo najprej smetano, jogurt, dodamo sladkor in moko
in na koncu še primešamo stepen sneg iz beljakov.

Potem pride na vrsto Silikon (in ja, vem, da nism prva, ki sm ga pogruntala)
Njegovo dno (ki ga ni treba mazat z ničimer) pokrijemo s testom iz hladilnika.
Na testo nato zlijemo kremo (v katero sem sama nalomila še koščke čokolade + jo nekaj naribala po vrhu),
čisto na vrhu dodamo še naribano testo iz zmrzovalnika.
Potem pa damo v pečico za približno 35 minut na 180 ºC.

Ven pa pride to
Palec gor za silikon!

ponedeljek, 10. oktober 2011

Čokoladni pudnik s figami.



Potrebščine:
0,5 litra mleka (po želji: kravje, sojino, ovseno, riževo..)
6 žlic gustina (koruznega škroba)
6 žlic kakava v prahu
2-3 žlice rjavega sladkorja
suhe fige (količinsko po želji)
strok vanilije / vanilijev sladkor
javorjev sirup
šilce ruma

Zmešam gustin, kakav v prahu in rjav sladkor z malo mleka, dodam malo vanilije in vmešam javorjev sirup in rum. Mleko pristavim, preden zavre dodam na koščke narezane suhe fige. Maso vlijem v vrelo mleko in mešam dokler se ne zgosti.

Zelo dober domač pudnik, za katerega mi je recept izdala Saša.
Hvala!



sobota, 1. oktober 2011

Eno kosilo.






Brokolijeva juha in ameriške palačinke (z ameriškimi borovnicami).
Ko bom imela svojo kuhinjo, bom več kuhala!
Kmalu!

torek, 30. avgust 2011

Sezona kislih kumaric.

Rozi je leteča, Joži sploh ne vem kje in kako je, Stanka delam, šivam, vlagam, lan pobiram, okrog hodim in doma pomagam.
Kumarice so že mimo ampak kaže, da tisti del sezone, ko so Gajstne povsod drugje kot tukaj, še traja.
Kmalu!

petek, 22. julij 2011

»Preprost kremast nektarinin kobler«

Nekaj res simpl, okusno, poletno osvežilno in sladko. Cobbler (oz. jaz sem kar poslovenila, se mi zdi kobler tak fini podgurski izraz :D) je posebna sladica, narejena iz sadja in pikantnega nadeva ter pokrita s testom ali biskvitom. Za razliko od pite nima »dna«. Njegovi začetki segajo v čas nastanka kolonij Velike Britanije, kjer so imperialci zaradi pomanjkanja sestavin, namesto tipičnega pudinga, pripravljali iz sadja in testa to preprosto sladico. Ena od različic tega posladka je pri nas bolj znani potresenec.

No jaz sem na Joy-inem blogu naletela na naslednji recept, ki sem ga rahlo prikrojila svojim zalogam v shrambi (nisem uporabila muškatnega oreška, sem pa dodala vanilijo):

Sestavine:

50 gramov masla

1 jogurtov lonček navadnega sladkorja

1 jogurtov lonček moke

1 pecilni prašek

½ čajne žličke cimeta

ščepec zmletih klinčkov

semena stroka vanilije/žlica vanilijeve esence ipd.

¾ jogurtovega lončka mleka

3 - 4 neolupljene in na krhlje narezane nektarine

¼ jogurtovega lončka rjavega sladkorja

vanilijev sladoled ali sladka stepena smetana

Priprava:

Maslo segrevajte toliko, da se stopi in rahlo zarumeni. Pazljivo, da ga ne prismodite!

V posodi zmešajte navadni sladkor, moko, pecilni prašek in začimbe, prilijte še mleko, da dobite gladko tekočo zmes.

V manjši pravokotni pekač (nikar ne poizkušajte narediti pite, Joy pravi da okrogli pekač »no go« in jaz Joy verjamem) najprej vlijete maslo, da pokrije dno. Nato zlijete tekočo zmes. Pozor, da ne mešate masla in zmesi med seboj. Maslo mora ostati na robu. Nato po testu enakomerno razporedite krhlje nektarine. Zopet pozor, da ne zmešate skupaj masla in testa! Vse skupaj poškropite z rjavim sladkorjem in pecite 40 – 45 min pri 180 °C. Zanimivo je kako samo testo vpije maslo, ki je bilo poprej na robu.

Postrezite še toplo, skupaj s sladoledom ali stepeno smetano. Poleg se prileže še kakšen kozarček chardoney-čka*

P. S. zgornjo sliko sem ukradla z Joy-inega bloga, ker sem svoj končni izdelek pozabila poslikat, je pa izgledal zelo podobno :)