četrtek, 28. april 2011

Lastna hvala se na krožniku vala

Ni treba bit lih Einstein, da človk ugotovi, d mi bel leži kuhanje vsakdanjih stvari kukr pa kšnih novodobnih modernij. Nekak se ne znam podat v neznane vode. Zatorej se rada zatekam k najbrž-za-nekatere obrablenim receptom. Edn izmed teh je tud lazanja. Z današno objavo ne bom lih odkrila tople vode, bom si pa popihala na dušo, ker tale moja zadna lazanja bila je res dobra;).

V pomoč so mi bl:

70g masla + 70g moke + 0,6l mleka + muškatni orešček + sol + poper = bešamel

mleto meso + čebula + paradižnikova mezga + začimbice iz omare
= nadev

Testo za lazanje


Priprava gre nekak takole
V ponvi popražiš čebulo in noter streseš meso ter ga popečeš, da ni več krvavo. Po občutku dodaš paradižnikove mezge in začimbe (men na primer je zmeri bel všeč poper, pa česen ... take osnovne zadeve).

Če hočeš (ni pa nujno), loh testo za lazanje skuhaš (piše na embalaži, kolk časa rab) in pol odcediš (ampak je za pazit, da se listi ne zlimajo skupi).

Vmes, ko meso postaja jedljivo, se nardi bešamel: stopiš maslo, zliješ not mleko in dodaš moko (najbrž bi se kdo zgražov nad vrstnim redom, ampak mojmu občutku paše točn ta). Ko se ti zazdi, da se ta stvar ne bo nikol zadost zgostila, poglej po popru, soli in muškatnem oreščku; ko jih streseš not, že vidiš, d so ble skrbi odveč - loh pa nastanejo nove, če vmes ne mešaš in se nrdijo grudice - ne ne, teh pa nečeš!

Zadn korak je najbolš, ker loh packaš - pekač najprej namastiš in premažeš z bešamelom; čez daš prvo plast testa; in spet bešamel; nanj pa meso; in gor testo ... in pol tolk plasti, kolkr maš testa in mesa - na vrhu pa je meso+bešamel+nariban sir.

Pečeš pri 180 stopinjah 30-40 minut.


Ko vsebino pekača, ki bi bla običajno namenjena 4-5 jedcem, poje dvoje ust, veš, d ti je lazanja ratala;)


2 komentarja: