ponedeljek, 7. februar 2011

Prevzel me je pör

Pör + js = ljubezen v nastajanju.
Najin prvič je bil včeri, ko očeta in matere ni blo doma - in sm mogla skuhat nedeljsko kosilo.
Oče mi sicer ni zaupov goveje župce, tko da zaslug zanjo si ne morem lastit, lah si pa vse priložne eksperimente.
1 - Mati mi je dobesedn na pladnu pustila piščančje pertuničke. In ker seveda nism tela narest tradicionalne južne, sm perutničke pomočila v gorčico, kečap, česen, sol, peteršilj in v skrivno sestavino (ki res mora ostati skrivna) in vse skupi za 2 urci pustila v hladilniku.
2 - Vmes sem se posvetila (ok, priznam - ko je blo konc smučanja) mojmu pörčku. Iz na-majhnem-ognju-kuhajoče-se-župce sm si je drznila vzet pol litra zase ... od tega sm vzela ene 3 žlice in na njej popražla en cel pör (ah in oh je fajn dišal). Pol sm ga zalila s preostalo župco in dala not 2 šalce riža, da se je ene 20 minut še kuhov - vmes sm dodala še mal drobnjaka, peteršilja, pa takih in drugačnih začimbic iz materine zakladnice in čist na konc še neki kroglc maskarponeja. Ko se je ta stopil, pa sm celo zadevo preložila v pečico in jo dala pečt na 220
°C - za ene pol urce. Vmes sm v sosedn pladenj dala še perutničke, da je blo v pečic še bl vroče ...
3 - Tud v solati je bil pör - zravn nega še korenček (ne ga rezat na premale končke, ker bodo mati godrnjali!), pa paprika, fižol, zelje ... karkol je lih ostajal v hladilniku.

Navkljub nekaterim pripombam se je južna pojedla. In jo priporočam - čeprov prznam, da bi biu
riž skor bolš, če ne bi biu v pečic. Je očitn zarad perutničk ostov ceu suh ...

Slikce žou nau - da ne bi slučajn pokvarla dobrga opisa:p


p.s.: s pörom se bova zihr še kj vidla - ker je res kül. In priznam - umlaut je dobu zarad naše Avstralke;)


3 komentarji:

  1. Jöži fül si hüda in tale pör je čist gorenjsku mamljiv :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa ne, da ma Marička že svež drobnjak!
    Že planiram kaj bomo jutri jedle, mnjamnjam..

    OdgovoriIzbriši
  3. Vsekakor bi bila na mestu reportaža o tem, kako vaš oči skuha nedeljsko govejo župco!

    OdgovoriIzbriši